Toimitilojen valinnan tärkeimmät kriteerit yrityksille
14.06.2024

Toimitilojen valinta on merkittävä päätös jokaiselle yritykselle, sillä se vaikuttaa suoraan liiketoiminnan tehokkuuteen, työntekijöiden hyvinvointiin ja yrityksen imagoon. On tärkeää ottaa huomioon useita tekijöitä, jotta löydetään paras mahdollinen tila, joka tukee yrityksen tavoitteita ja toimintaa. Tässä blogikirjoituksessa käsittelemme toimitilojen valinnan tärkeimmät kriteerit ja mitä yritysten tulisi ottaa huomioon.

1. Sijainti

Sijainnin merkitys: Toimitilojen sijainti on kriittinen tekijä, joka vaikuttaa sekä työntekijöiden että asiakkaiden saavutettavuuteen. Keskeinen sijainti voi parantaa työntekijöiden tyytyväisyyttä ja helpottaa liiketoimintakumppanien ja asiakkaiden vierailuja.

Mitä huomioida:

Julkisen liikenteen yhteydet ja pysäköintimahdollisuudet.

Läheisyys asiakaskohderyhmään ja liikekumppaneihin.

Alueen turvallisuus ja palvelut, kuten lounasravintolat ja kaupat.

2. Tilakoko ja joustavuus

Tilakoon tarve: Tilatarpeen arviointi on tärkeää, jotta tila vastaa yrityksen nykyisiä ja tulevia tarpeita. On tärkeää huomioida mahdollinen kasvu ja sen vaikutus tilatarpeisiin.

Joustavuus: Toimitilan tulisi olla muokattavissa muuttuvien tarpeiden mukaan. Joustavat tilaratkaisut mahdollistavat tilan muokkauksen työtehtävien ja tiimien koon mukaan.

Mitä huomioida:

Tarvittavat työpisteet, kokoustilat ja yhteiset tilat.

Mahdollisuus laajentaa tilaa tulevaisuudessa.

Tilojen muunneltavuus eri käyttötarkoituksiin.

3. Kustannukset

Kustannusrakenne: Toimitilojen kustannukset koostuvat vuokrasta, käyttö- ja ylläpitokustannuksista sekä mahdollisista lisäkustannuksista, kuten pysäköinnistä.

Budjetointi: On tärkeää tehdä realistinen budjetti ja ottaa huomioon kaikki toimitiloihin liittyvät kulut. Kustannustehokas ratkaisu ei välttämättä ole halvin, vaan se, joka tarjoaa parhaan vastineen rahalle.

Mitä huomioida:

Vuokra ja sopimusehdot, kuten vuokra-ajan pituus ja vuokrankorotukset.

Kiinteistön ylläpitokulut ja energiatehokkuus.

Lisäpalvelut, kuten siivous ja turvallisuus.

4. Tilojen laatu ja varustelu

Tilojen kunto: Tilojen yleinen kunto ja viihtyisyys vaikuttavat työntekijöiden tyytyväisyyteen ja työtehoon. Hyvin ylläpidetyt ja modernit tilat voivat myös parantaa yrityksen imagoa.

Varustelu: Nykyajan toimistotiloissa tarvitaan monipuolista varustelua, kuten nopeat tietoliikenneyhteydet, laadukkaat toimistokalusteet ja riittävät sosiaalitilat.

Mitä huomioida:

Tilojen ergonomia ja työntekijöiden hyvinvointia tukevat ratkaisut.

Teknologiset valmiudet, kuten internet-yhteydet ja IT-infrastruktuuri.

Ilmanvaihto, valaistus ja akustiikka.

5. Ympäristötekijät ja kestävyys

Vastuullisuus: Yrityksen ympäristövastuu voi vaikuttaa toimitilojen valintaan. Energiatehokkaat ja ympäristöystävälliset tilat voivat vähentää energiakustannuksia ja parantaa yrityksen vastuullisuusimagoa.

Mitä huomioida:

Kiinteistön energiatehokkuus ja mahdolliset sertifikaatit, kuten LEED tai BREEAM.

Mahdollisuudet kierrätykseen ja kestävään kehitykseen.

Alueen ympäristönäkökohdat, kuten vihreät alueet ja ilmanlaatu.

6. Työntekijöiden hyvinvointi

Hyvinvoinnin tärkeys: Työntekijöiden hyvinvointi ja tyytyväisyys ovat keskeisiä tekijöitä toimitilojen valinnassa. Viihtyisä ja inspiroiva työympäristö voi parantaa työntekijöiden tuottavuutta ja vähentää sairauspoissaoloja.

Mitä huomioida:

Tilojen suunnittelu ja ergonomia.

Luonnonvalon määrä ja sisäilman laatu.

Yhteiset tilat, kuten taukohuoneet ja kuntosalit.

7. Kiinteistön omistaja ja hallinnointi

Luotettavuus: Kiinteistön omistajan ja hallinnoijan luotettavuus ja palvelun laatu voivat vaikuttaa merkittävästi toimitilojen valintaan. Hyvä yhteistyö kiinteistön omistajan kanssa voi helpottaa mahdollisten ongelmien ratkaisemista ja parantaa käyttökokemusta.

Mitä huomioida:

Kiinteistön hallinnoijan responsiivisuus ja palveluhalukkuus.

Vuokrasopimuksen ehdot ja joustavuus.

Mahdollisuus saada lisäpalveluja, kuten siivous tai kunnossapito.

 

Toimitilojen valinta on monivaiheinen prosessi, jossa on tärkeää huomioida useita eri tekijöitä. Sijainti, tilakoko, kustannukset, tilojen laatu, ympäristötekijät, työntekijöiden hyvinvointi ja kiinteistön omistajan luotettavuus ovat keskeisiä kriteerejä, jotka vaikuttavat lopulliseen päätökseen. Huolellinen suunnittelu ja eri vaihtoehtojen vertailu auttavat löytämään yritykselle parhaat mahdolliset toimitilat, jotka tukevat liiketoiminnan kasvua ja työntekijöiden hyvinvointia.

Mikko Lipponen TOIMITUSJOHTAJA

+358 50 5345 433
mikko.lipponen@mlrealestate.fi

Ota yhteyttä